Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op oudetalen.startpagina.nl

Definitie oude talen

  • Rosette

    Wanneer mag een taal volgens jullie een oude taal genoemd worden? Is een dode taal per definitie altijd een oude taal?

  • Ferry

    Oude talen zijn talen die niet meer gebruikt worden voor dagelijkse communicatie. Voor dode talen kun je m.i. dezelfde definitie gebruiken. Overigens worden oude/dode talen soms nog wel gebruikt, bijvoorbeeld als liturgische taal. Koptisch, Kerkslavisch, Aramees en Latijn worden niet meer in het dagelijks leven gebruikt maar wel in specifieke situaties. Misschien moet je de term dode talen reserveren voor talen die helemaal niet meer gebruikt worden? Latijn is dan wel een oude, maar geen dode taal.

    Dode talen zijn dus wel oude talen, maar oude talen niet per definitie dode talen.

  • FvT

    Volgens mij is een dode taal gedefinieerd als een taal die niet meer verandert, waarvan alle elementen vastliggen. Zo'n taal hoeft niet noodzakelijkerwijs helemaal niet meer gebruikt te worden.

    M.a.w. als de woordenschat van zo'n taal niet tijdsgebonden is (er hoeft bijvoorbeeld geen woord voor “computer” of “SMS-en” te worden bedacht) dan kan, blijkbaar, een dode taal toch levend zijn. ;-)

  • Rosette

    Je kunt natuurlijk ook als uitgangspunt het jaartal of de eeuw nemen waarin de betreffende taal is ontstaan!

    Hier een voorbeeld van een tijdsbalk:

    http://www.ancientscripts.com/ws_timeline.html

  • Ferry

    Lijkt me een heel aardige definitie! Het betekent in elk geval wel dat zo'n dode taal niet gebruikt kan worden voor dagelijkse communicatie. Als de taal nog gebruikt wordt, zal het dus alleen als liturgische taal zijn.